OT-säkerhet – Gör din drift cybersäker
OT-system är hjärtat i din produktion. Digitalisering och integration med IT har gjort dem effektivare, men samtidigt sårbara för cyberattacker. Ett intrång kan orsaka driftstopp, skada fysisk infrastruktur eller hota människors säkerhet.
Säkerhetshoten mot OT-miljöer har accelererat - är du redo?
OT-system är under attack
Företag med system som styr och övervakar fysiska processer inom produktion, energi, och transport står inför betydande utmaningar. Operativa teknologier - OT-system – har länge varit isolerade och hanterat fysiska processer. Men den ökade integrationen med IT-nätverk och uppkoppling mot internet har gjort dem exponerade för allvarliga cyberhot. Enligt Fortinets State of OT and Cyberecurity Report uppgav 31% av de OT-baserade organisationerna som svarade att de hade haft minst 6 intrång 2024 jämfört med 11% 2023.
Dessutom blir de negativa effekterna av intrång i OT-system värre. 52% såg en negativ effekt på sina varumärken jämfört med 34% 2023. 43% hade förlorat affärskritisk data och tappat produktivitet, en ökning från 34% 2023.
Cyberkriminella använder alltmer sofistikerade metoder för att angripa OT-miljöer – och svenska organisationer bedöms vara mer sårbara än våra nordiska grannar. 71% av svenska verksamheter bedömer att deras OT-säkerhet är otillräcklig (källa: Radar Group 2024).
Det finns flera utmaningar med OT-säkerhet:
- Föråldrad teknik: OT-system ofta bygger på äldre teknik som saknar inbyggda skydd mot moderna cyberhot. De saknar inte bara de grundläggande säkerhetsfunktionerna som dagens hotbild kräver, utan är också svåra att uppdatera på ett effektivt sätt.
- Bristande insyn: Många organisationer saknar överblick över sina OT-nätverk och sårbarheter.
- Otydlig ansvarsfördelning: Bristande samarbete och otydlig ansvarsfördelning mellan IT- och OT-avdelningar skapar säkerhetsluckor.
- Låg kunskap om cybersäkerhet: Många saknar tillräcklig kunskap om hot och lösningar för att kunna skydda sin OT-miljö.
Utan en stark och genomtänkt OT-säkerhetsstrategi riskerar ditt företag inte bara driftstopp och finansiella förluster utan också att äventyra samhällskritiska funktioner.
NIS2 ställer hårdare krav på kritisk infrastruktur
EU:s NIS2-direktiv förknippas kanske främst med IT, men det omfattar även cybersäkerhet för kritisk infrastruktur vilket i praktiken ofta är OT. Företag inom samhällsviktiga sektorer måste därför stärka sin beredskap för att kunna hantera incidenter och upprätthålla driftsäkerheten.
För att leva upp till dessa krav krävs en kombination av ökad nätverkssynlighet, strikt åtkomstkontroll och avancerad segmentering mellan och inom IT- och OT-nätverk.
Regelverk som berör OT:
NIS2-direktivet: Kräver riskanalyser, säkerhetsåtgärder och incidentrapportering.
ISA/IEC 62443: Standard för att skydda industriella kontrollsystem.
Så här skapar du en säker OT-miljö
#1
Segmentera nätverken
Isolera dina OT-system från IT-nätverk och skapa olika säkerhetszoner för att begränsa spridningen av attacker och skydda känsliga system.
#2
Implementera åtkomstkontroll
Använd multifaktorautentisering (MFA) och rollbaserade behörigheter för att förhindra obehörig åtkomst till kritiska system.
#3
Öka synligheten i nätverket
Använd verktyg som övervakar nätverkstrafik i realtid och snabbt upptäcker avvikelser och potentiella hot.
#4
Automatisera incidenthanteringen
Implementera tekniker som intrångsdetektering (IDS) och prevention (IPS) som automatiskt identifierar och svara på hot för att förkorta responstiden och minska konsekvenserna av intrång.
#5
Utbilda personalen i cybersäkerhet
Regelbunden säkerhetsutbildning för både teknisk personal och ledning som minskar risken för mänskliga misstag och bygger en säkerhetskultur.