Nätverkssegmentering och åtkomsthantering
OT-system som är direkt anslutna till IT-nätverk är en tickande säkerhetsbomb. Segmentering av dina nätverk och kontroll över åtkomst är beprövade och fundamentala sätt att förhindra skadliga intrång.

Skydda dina kritiska OT-tillgångar från IT-sidans hot
I en värld där OT-system blir alltmer uppkopplade och cyberhoten mer sofistikerade är nätverkssegmentering en av de mest effektiva säkerhetsstrategierna. Genom att dela upp ditt nätverk i separata zoner kan du begränsa skadan vid en attack och skapa en motståndskraftig operationell infrastruktur.
OT-system som hållits inom slutna nätverk med naturligt skydd mot externa hot kopplas till IT-nätverk och molnlösningar för att möjliggöra fjärrstyrning, datainsamling och analys. Baksidan med detta är att sårbarheter kan spridas mellan nätverken.

Vad innebär nätverkssegmentering?
Gränserna mellan IT och OT håller på att lösas upp. Tidigare separerade system kommunicerar nu sömlöst för att möjliggöra fjärrstyrning, datainsamling och analys. Men med denna integration följer en ny typ av sårbarhet. Om IT-nätverket hackas kan angriparen potentiellt röra sig över till OT-miljön, vilket utsätter den för hot som kräver en ny nivå av säkerhetsstrategier och verktyg.
Nätverkssegmentering innebär att nätverket delas upp i mindre delar, eller zoner, där varje zon har sina egna säkerhetskontroller och åtkomstregler. Detta hindrar att trafik flödar fritt mellan olika delar av nätverket, vilket begränsar spridningen av potentiella hot.
För OT-miljöer är detta särskilt viktigt eftersom komponenter i denna miljö ofta saknar inbyggda säkerhetsfunktioner och är känsliga för intrång. Med segmentering skyddar du kritiska system och tillgångar från både externa och interna hot.
Segmentering av IT och OT skapar en tydlig avgränsning mellan IT- och OT-nätverk för att skydda kritiska OT-tillgångar från IT-relaterade hot.
Segmentering av OT-nätverket skapar skyddade zoner mellan styrsystem, sensorer och andra enheter. Detta försvårar intrång i enheter som hanterar känsliga processer.
Fördelarna med segmentering för OT
- Det minskar risken för driftstopp: Genom att låsa in attacker och begränsa deras spridning skyddar du kritiska system och processer.
- Det skyddar mot interna hot: Med bättre åtkomstkontroll minskar risken för obehörig åtkomst och att misstag eller skadliga aktiviteter får spridning.
- Det förenklar efterlevnad: Bidrar till att skydda organisationen och därmed till att uppfylla NIS2 och andra säkerhetskrav.
- Det förbättrar insyn: Ger en tydligare bild av nätverkets aktivitet och hjälper till att identifiera risker.

Äldre enheter på ditt OT-nät är en riskfaktor
Företag inom tillverkningsindustrin har ofta svårt att skydda sina äldre OT-enheter från moderna hot. Då är segmenterade nätverk ett sätt att isolerat de utdaterade enheterna från externa anslutningar och skapa en separat zon för fjärråtkomst. Resultatet är färre säkerhetsincidenter och säkrare driftmiljö.
Andelen organisationer som har implementerat någon form av segmentering och synlighet i sina nätverk har ökat från 13 % till 20 % på ett år. Men även om utvecklingen går framåt har den stora majoriteten fortfarande inte vidtagit dessa grundläggande skyddsåtgärder. Det är viktigt att inse att dagens cyberhot kräver nya investeringar både teknologi och processer.
5 steg till en segmenterad OT-miljö
#1 Kartlägg nätverket och dess komponenter
#2 Skapa säkerhetszoner
#3 Implementera åtkomstkontroller
#4 Inför trafikövervakning mellan zonerna
#5 Utvärdera och anpassa säkerheten löpande
Prata med en av våra konsulter:
Kontakta mig
Se vårt webbinarium om OT-säkerhet
I det här inspelade webbinariet lär du dig mer om säkerhetshotet mot din verksamhet och hur du minimerar risken för att den slås ut av en cyberattack.