Gå direkte til indhold

Molntjänster – därför ska du välja molnet

lästid I minuter: 3

Den digitala utvecklingen går otroligt fort och både i media och i branschen pratas det mycket om molntjänster. Vad innebär egentligen molnet och vem är det till för? I detta blogginlägg flyger vi upp i det digitala verktyget molnet och förklarar relevanta molnbegrepp.

 

Vad är molntjänster?

Enkelt förklarat är molnet oftast en extern part som tar hand om hårdvaran och där verksamhetens användare sparar information samt når sina programvaror. Allt sker via internet och alla enheter som exempelvis PC, Mac, smartphone och surfplattor behöver vara uppkopplade till internet för att få tillgång till filer och programvaror.

Vem använder molnet?

De flesta människor använder någon form av tjänst i molnet. Har man exempelvis en mailadress hos Gmail eller Hotmail är man uppkopplad till molnet. Detta kallas för Software-as-a-Service (SaaS) som innebär att vi använder en tjänst hos en leverantör. En av många fördelar med att använda molntjänster är att de oftast är skalbara vilket innebär att tjänsten kan anpassas utefter användarens behov.

Hur använder man molntjänster?

Det finns många olika användningsområden inom molnet. Allt från att ha sina servrar hos en extern part till att använda tjänster som en partner tillhandahåller. Några av de vanligaste är följande:

  • Infrastructure as a Service (IaaS)
    IaaS innebär att verksamheten hyr en virtuell server (server i molnet) där man beroende på leverantör kan bestämma vilken form, kraft och innehåll man vill ha i sin server och antalet serverar man är i behov av. Amazon, Microsoft och Itm8 är exempel på kända leverantörer av olika IaaS-lösningar.
  • Platform as a Service (PaaS)
    Platform as a Service, ”PaaS”, är en molntjänst som möjliggör för kundens utvecklare att bygga applikationer och tjänster på en plattform som finns i molnet. PaaS-tjänster hostas i molnet och tillgås av kunderna genom deras vanliga webbläsare. En leverantör som tillhandahåller Paas är Microsoft och deras tjänst Azure.
  • Software as a Service (SaaS)
    Minst 1,7 miljarder människor använder SaaS varje månad. De som har exempelvis ett Facebook-konto använder per automatik en SaaS lösning. Enkelt förklarat är SaaS en mjukvara som tjänst. För att få tillgång till tjänsten behöver du oftast registrera ett konto. Det största fördelen med SaaS är skalbarhet (ofta på månadsbasis). Andra exempel på SaaS tjänster är Office 365, Gmail, Hotmail, Google Apps och Fortnox (ekonomiprogram).

Modernisera arbetsplatsen med publika molntjänster

Vi går mot nya tider. Vi använder appar till nästintill allt, till exempel Swish eller betalningen av resan med mobilen, streaming av musik och film, backup av dina mobilfoton till Dropbox/OneDrive/iCloud. De flesta av dessa tjänster har en månadskostnad för enklare budgetering.

IT ska vara enkelt, användarvänligt och lätt att budgetera. Med exempelvis Microsoft tjänst Office 365 finns möjligheter till detta. För en låg månadskostnad får man tillgång till hela Office programvaran och möjlighet till att nyttja alla Office 365-tjänster. Allt driftas hos Microsofts datacenter och samtliga tjänster möjliggör att kollegor kan arbeta från vilken enhet de föredrar. IT-leverantörer kan oftast hjälpa till med att verksamheten är rätt licensierade och hos vissa leverantörer som exempelvis Itm8 kan hjälpa till med utbildning för maximalt värde.

Arbeta effektivare med Office 365

Vi når mailen, vi når våra filer, vi kan kommunicera med text och video med hjälp av Skype, delta i spontanmöten on the fly, nå ut till alla i företaget genom det interna sociala nätverket, och även skapa, redigera och dela Office dokument – från vilken enhet som helst.

Komplettera din verksamhet med privata molntjänster

Många företag har applikationer som inte är anpassade för de publika molnet som exempelvis azure eller amazon. Därför är de publika molntjänsterna inte alltid tillräckligt för att lösa verksamhetens totala IT-behov. Privata molntjänsterna bygger oftast på traditionellt driftade tjänster hos en leverantör med ett eller flera datacenter och kan därför ofta vara ett komplement till de publika molntjänsterna. Med exempelvis Itm8s driftade tjänster får verksamheten nästintill samma fördelar som i de publika molntjänster det vill säga skalbarheten i att justera prestandan, övervakning och underhåll, licenser och backup till ett månadspris.

Kostnadseffektivisera verksamheten

Genom att verksamheten tar till sig molntjänsterna och tar till sig dessa slipper man på sikt dyra inköp av servrar vart tredje år och nertid på grund av olika servicefönster. Verksamheten får en fast månadskostnad utan oväntade överraskningar och som är enkelt att budgetera. Er verksamhet får ett tillgängligt och effektivt arbetssätt.

Läs mer om hur företag enkelt, bekvämt och säkert kan bli effektivare och uppmuntra samarbete med kollegor. Tryck på knappen nedan för att ladda ner produktbladet Itm8 DiscoverIT och lär mer om våra molntjänster.

 

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?