Vi svenskar har en lång tradition av teknisk innovation men när det gäller generativ artificiell intelligens halkar vi efter i internationella rankingar. I 2024 års utgåva av Global AI Index har Sverige nu backat till 25:e plats av 83 länder med 15.61 poäng av 100.
Samtidigt rustar många länder med stora investeringar i AI vilket sakta men säkert ökar gapet mellan Sverige och de ledande AI-nationerna.
Varför ligger vi efter?
Små statliga investeringar
Särskilt illa är det med vår Government Strategy – ett mått på hur mycket landets regering satsar på AI – där vi ligger på 57:e plats, strax efter Vietnam. Ljuspunkterna är AI-intresse och lagstiftning (5:e plats) och talang (15:e plats).
För lite AI-användande
Det är dock inte enbart brist på investeringar som gör att Sverige halkar efter, utan även brist på praktiskt AI-användande. Enligt en undersökning av Solita använder 46 procent av finländarna generativa AI-verktyg jämfört med 25 procent i Sverige. Rapporten pekar ut bristen på riktlinjer och utbildning som två stora utmaningar.
I en intressant artikel i Radar 24 februari 2024 menar Jennie Sinclair, vd på Techposition, att Sverige behöver fler goda exempel på AI-användning som kan inspirera fler att ta tekniken i bruk. Hon ser en stor osäkerhet och ett kunskapsglapp som två hinder för utvecklingen.
Enligt en undersökning av Kairos Future tror svenska kontorsarbetare att AI kan effektivisera deras arbete med 34 procent, men enligt Kairos kräver detta ett systematiskt tillvägagångssätt och strategiska satsningar.
Tuffa regleringar
Florin Rotar, chief AI officer på konsultbolaget Avanade, som intervjuas i Radars artikel pekar på att Sverige tidigare haft en stark position inom traditionell AI, men att landet varit försiktigt med generativ AI, delvis på grund av utmaningarna att efterleva tuffa regleringar. Det är ju något som gäller hela EU, som anklagats för att motverka innovation genom att lägga för större vikt vid regleringar än länder som USA, Kina och Singapore. Här håller jag dock med Florin om att detta kan bli en konkurrensfördel på sikt genom att Sverige kan positionera sig inom ansvarsfull AI. Vi prioriterar helt enkelt etisk användning och personlig integritet.
AI-projekt med otydligt syfte
I min kollega Mikael Roos artikel om varför 80% av alla AI projekt fallerar är det allra största skälet missförstånd och bristande kommunikation kring projektets avsikt och syfte. Låg datakvalitet och fokus på teknik och applikationer istället på processer är två andra.
Global AI Index mäter artificiell intelligens i 83 länder och betygsätter dem utifrån AI-kapacitet baserat på 122 olika indikatorer uppdelade i områdena implementering, innovation och investering. USA ligger i topp med 100, sen följer i tur och ordning Kina, Singapore, Storbritannien och Frankrike.
Det är inte för sent
Trots alla dessa utmaningar börjar vi nu se framgångsrika initiativ och tillämpningar av AI. Vi ser redan fler EU-omfattande initiativ och investeringar nu när vi har våra första rättsliga ramar på plats.
Enligt Radars artikel ser Avenade att AI-projekt nu går från en byggfas till en optimeringsfas, där tekniken blir mer tillgänglig och kostnadseffektiv. En tredjedel av projekten befinner sig fortfarande i pilotfasen medan hälften har börjat skalas upp. Bara 16 procent har nått nivån där de börjar transformerar sina branscher.
Jag är inte ensam om att tro att Sverige har potential att bli en stark AI-nation. Men det kommer inte att hända av sig själv.
På nationell nivå skulle det krävas strategiska investeringar i energiinfrastruktur, databehandling och kommunikationsteknik som 5G och fiber. För att inte tala om säkerhet, forskning och AI-kompetens.
Vad kan vi då göra tillsammans?
Sund skepsis
Idag är det främst industrin som driver AI-innovation. Jag och mina itm8-kollegor drar vårt strå till stacken med hjälp av vårt breda spektrum av konsultkompetens. Det är lika bra att vara klar över att det krävs flera olika perspektiv och kompetenser för att lyckas med AI. Vi behöver beakta människor, arbetsprocesser, teknik, säkerhet och lagkrav.
Jag tror att en nypa sund skepsis är ett bra förhållningssätt till generativ AI. Och det råder ingen brist på skeptiker.
En vanlig invändning är att det är svårt räkna hem en AI-investering - det är inte alltid lätt att kvantifiera affärsvärdet. Här är en förutsättning att digitala framsteg är en del av företagets strategi, och att det finns utrymme att experimentera med ny teknik.
En annan invändning kommer från användare som inte riktigt ser den fulla nyttan med AI. Här kommer utbildning in i bilden, och att göra sina medarbetare medvetna om hur verktygen faktiskt kan göra deras arbete lättare eller effektivare.
Till sist har vi de som fokuserar på riskerna. Här är det viktigt att visa hur AI kan implementeras på ett säkert, ansvarsfullt sätt som skyddar verksamhetens data. Vi hjälper ofta kunderna med Proof-of-Concept- och pilotprojekt eftersom det minskar riskerna och osäkerheten som många känner inför det nya i början.
Var nyfiken
Var nyfiken men låt dig inte AI-hypen stressa dig in i ett halvdant AI-projekt.
Tänk igenom vad ni behöver förbättra och hur AI kan hjälpa företaget göra det. Utgå från ditt företags egna processer - den som har koll på dem har mycket bättre förutsättningar att lyckas. Vi försöker inspirera våra kunder och stöttar dem att hitta värdeskapande tillämpningar och testa olika use cases.
AI är inget nytt och de flesta använder det kanske utan tänka på att det är AI. Allt från Google Maps som räknar ut restid mellan två platser till Instagram och Netflix som föreslår personanpassat innehåll baserat på ditt beteendemönster. Jag tror vi tjänar på att avdramatisera AI och se det som en digital teknik bland de andra.
Till sist, se inte AI som ett sidoprojekt utan något som ska integreras i din företagsstrategi och dina processer.
Tillsammans kan vi kraftsamla, vända trenden och börja klättra på AI-rankingen.
Janeli Sula
Verksamhetskonsult GRC
Läs mer
I en undersökning identifierade RAND fem huvudsakliga orsaker till misslyckade projekt. Så vilka är dessa misstag? Och vad ska ditt företag istället göra för att lyckas?
Det får du veta om du läser vår AI-expert Mikael Roos artikel 5 orsaker till att 80% av alla generativa AI-projekt går i stöpet – och hur du lyckas