Gå direkte til indhold

Windows Server 2019- Din nästa hybridplattform

lästid I minuter: 2

I förra veckans blogginlägg talade vi om möjligheter och utmaningar i vår molnresa. Microsoft har nu börjat släppa information kring Windows server 2019, din nästa hybridplattform.

Just nu är bästa sättet att bygga din hybrid med hjälp av Windows Server 2016. Microsoft har dock nyligen släppt sin första publika förhandsvisning av Windows Server 2019 som, enligt Microsoft, är ett operativ som är utvecklat för att bygga hybriden med Azure. Faktum är att ett flertal Azurefunktioner ser ut att finnas inbyggda i Windows Server 2019 som blir kopplingen mellan exempelvis:

  • Active Directory lokalt till Azure Active Directory
  • Backup till Azure
  • Filsynkronisering med Azure Storage.

Windows Server 2019 kommer även med andra intressanta funktioner inbyggt som till exempel ”Project Honolulu”, vilket är det nya manageringsverktyget för Windows Server och exempelvis Storage Spaces Direct. Nu kan du äntligen installera dina servrar utan GUI men ändå managera centraliserat på ett enkelt sätt. Den publika förhandsvisningen ser lovande ut och vi hoppas att den slutgiltiga versionen av Windows Server 2019 kommer inbyggt med alla dessa godbitar. Med andra ord så kan Windows Server 2019 bli just ditt favoritoperativsystem för att bygga din nya hybridplattform!

Microsoft Ignite

Microsoft har sagt att Windows Server 2019 kommer att lanseras under andra delen av detta året. Sannolikt så kommer man att lansera Windows Server 2019 till Microsoft årliga teknikkonferens, Microsoft Ignite, i Orlando i slutet av september. Nya versioner av andra ”on-prem”-produkter som till exempel System Center lanseras i samma veva. Även i år så kommer Itm8 att finnas på Microsoft Ignite i Orlando för att ta del av de absolut senaste teknologierna från Microsoft. Vi ser med spänning fram emot vad Microsoft kommer att presentera för oss!

Nu är det dags att fasa ut gamla Windows serverinstallationer

Förresten, har du koll på vilka operativ som du kör i din serverhall? Vad är det för någonting som du vill basera din hybrid på? Mainstreamsupporten upphör den 9:e oktober i år för Windows Server 2012 R2, vilket innebär att inga nya funktioner adderas, utan enbart säkerhetsfixar släpps. Mainstreamsupporten för Windows Server 2008 R2 försvann redan för tre år sedan och här kommer Microsoft endast att göra säkerhetspatchar i ungefär ett och ett halvt år till, och därefter kommer inga fler säkerhetspatchar.

Det är alltså hög tid att börja planera för vad du ska göra med dina gamla servrar. Ska de ersättas med en SaaS-tjänst i Azure? Ska de uppgraderas och leva vidare? Ska du göra en Lift’n’shift till Azure, eller ska tjänsterna leva på en nyinstallerad server i Azure?

Kontakta oss på Itm8 så hjälper vi dig med alla frågor, och att ta fram en plan för din hybridlösning! Hos Itm8 reser alla i Business Class!

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?