Gå direkte til indhold

Varför allt detta tjat om Azure?

lästid I minuter: 2

Om vi tittar tillbaka några år när Office 365 var ganska nytt så var det många som jämförde Office 365 med sin egen Exchange och fileserver. Då var det många som ansåg att det var smidigare att arbeta med G: och H: och själv ha kontroll på bland annat backuper. Idag har det istället förändrats i takt med den moderna arbetsplatsen. Det viktiga är att ha ett flexibelt arbetssätt där användare kan arbeta online, samtidigt och med möjlighet till att dela dokument, chattfunktion, röst samt bild för att arbeta effektivt tillsammans.

Samma missuppfattning finns idag kring Azure, där vi ofta får frågan ”vad blir priset på att köra servern i Azure istället?”. Azure handlar inte om att göra samma sak som man gjort tidigare, utan det handlar om två saker, att hantera sin infrastruktur annorlunda, men framförallt att hantera sin data annorlunda.

Om vi börjar med infrastrukturbiten finns det möjlighet att skala upp och ner när ni vill. Många verksamheter brukar säga att de inte har de behovet men det beror oftast på att de tidigare inte haft någon fördel av det då de har haft sina servrar körande likadant dygnet runt alla dagar på året. Vi på Itm8 rekommenderar att organisationen skalar upp och ner hela tiden allt eftersom behoven ändrar sig. På så sätt blir verksamheten konkurrenskraftiga och både sparar pengar och få mer prestanda just när ni behöver det.

Varför skall alla RDS eller Citrix servrar alltid vara igång?

Normalt används servrarna mycket mellan kl. 7-18 vardagar, det vill säga betala för 11 timmar per dag istället  för dygnet runt. Samma sak för webbservrar, batchservrar och så vidare. Vi kan mäta belastning och starta servrarna när det behövs, eller så kan vi publicera ”en knapp” på intranätet där användaren klickar om de skall arbeta kväll eller helg.

Varför ha en stor SQL server igång 24×7 för att köra rapporter och analys några enstaka gånger per månad eller veckovis? Eller varför skall anställda sitta och vänta för att servern är för liten just vid månadsbokslut? Med SQL som tjänst i Azure kan vi skala upp och få 32-400-800 gånger mer prestanda just när vi behöver det, och sedan skala ner igen (beroende på databasens storlek). Vi kan dessutom göra det nästan momentant utan någon nertid. En perfekt molntjänst!

Detta gör att en direkt prisjämförelse mellan en virtuell server lokalt eller hos en partner jämfört med Azure inte är intressant att göra, man skall inte flytta ”1-till-1” till Azure, utan göra om sin infrastruktur. Men detta är ändå inte det mest intressanta med Azure, utan det är de 80% av tjänsterna som inte handlar om klassisk infrastruktur (server, lagring, backup, nät…).

En del av dessa tjänster innebär att du får en slags ”server”, men alltfler tjänster är helt server-less och du utnyttjar bara tjänsten utan att bry dig om någon som helst infrastruktur. Kör dina script och analysera dina data utan att bry dig om någon server, redundans eller kapacitet.

Några av de mest spännande tjänsterna är för hantering av big-data, analys och machine learning som helt enkelt blir för jobbigt eller dyrt att bygga infrastruktur för lokalt. Det vill säga Azure gör det möjligt att hantera dina data på sätt som inte är möjligt lokalt, eller inte har varit tillgängligt för er tidigare. Titta till exempel på tjänsterna LogicApps och Machine Learning Studio.

Har ni funderingar på att utnyttja potentialen i de data du redan har? Tveka inte att kontakta oss och våra eldsjälar vi hjälper er gärna!

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?