Gå direkte til indhold

Påbörja er digitalisering med en personlig reseledare

lästid I minuter: 2

Digitaliseringen kallas ibland för den fjärde industriella revolutionen. Men vad är digitalisering och hur kan den hjälpa ditt företag utveckla verksamheten bli effektivare? Sara Lindström är digital reseledare på Itm8 där hon vägleder företag och organisationer på resan mot digitalisering. I workshopen Digital reseledning hjälper hon företag se just sina möjligheter med digitalisering.

En workshop för alla nyfikna som vill upptäcka digitalisering och utveckla verksamheten

Workshopen Digital reseledning vänder sig främst till ledningsgrupper som vill komma igång med förändringsarbetet på ett strukturerat sätt. Det är en skräddarsydd workshop som anpassas till ditt företag och din bransch. Det spelar ingen roll vilken roll du har på företaget, VD, HR-chef, försäljningschef eller affärsutvecklare; det viktiga är att du är nyfiken på digitaliseringens möjligheter. Målet med workshopen är att skapa en gemensam utgångspunkt och en samsyn kring vad digitalisering kan betyda för ditt företag och vilka möjligheter som finns.
— Många som hör av sig pratar om att de vill ha ett gemensamt språk, en gemensam plattform att utgå ifrån i sitt digitaliseringsarbete. En del kan mycket och andra mindre, då kan det vara svårt att prata om digitalisering och att få samsyn, berättar Sara Lindström.
Andra känner oro över att inte ha kommit igång med sin förändringsresa. Under workshopen får deltagarna chansen att tillsammans tänka igenom hela verksamheten och hitta konkurrensfördelar med hjälp av olika affärsanalysmodeller. Det kan handla om att förstå den teknik eller nya arbetssätt som digitalisering erbjuder. Efter det försvinner oftast stressen i ”Vad ska vi göra? Vad ska vi ta tag i?”

Låga trösklar för att komma igång

— Målet är att sänka tröskeln så att deltagarna inte ska tänka att digitalisering är komplicerat och tekniskt. Många uppfattar digitalisering som något svårt och tidskrävande. Men det är inte svårt! Med rätt stöd är det lätt att komma igång och det fungerar, säger Sara.
Ett sätt att sänka trösklarna och komma igång är att arbeta utifrån en Business Model Canvas, ett verktyg som används för att beskriva affärsmodeller. Den görs med fördel före själva workshopen så att du tillsammans med dina kolleger hinner reflektera över ert affärserbjudande. Om det inte finns tid eller möjlighet att fylla i en Canvas före görs det gemensamt i workshopen för att ge en överblick och identifiera utvecklingsmöjligheter.Inför workshopen går Sara igenom olika scenarion och möjligheter som digitalisering kan erbjuda. Om det blir fråga om tekniska lösningar, som till exempel Internet of Things, kopplas en teknisk konsult in för att ge relevanta rekommendationer. Men även om nya teknologier är det som möjliggör digitaliseringen är Sara noga med att inte bli allt för teknisk.

— Nyligen pratade jag med ett kommunalt bostadsbolag som var intresserade av Virtual och Augmented Reality. De undrade om det var något som deras hyresgäster skulle kunna använda för att se olika renoveringsförslag digitalt. Vi försöker alltid hitta användning för teknik som passar verksamheten.

Kom hem med en konkret plan och en gemensam grund

Workshopen summeras med att lämpliga steg på digitaliseringsresan identifieras. En konkret plan för att dra igång digitaliseringen läggs fram som du som deltagare kan ta med hem. Det kan handla om att ta fram en hel digitaliseringsstrategi eller förslag på mindre projekt. Med en gemensam bild blir det lättare att komma igång med att förbättra effektiviteten, stärka kundupplevelsen och locka till innovation.
— Det är otroligt spännande att få vara med och leda företag in på den digitala förändringsresan. Det finns mycket spännande att göra på området i att utveckla företagen och deras affärer. Vi uppdaterar ständigt workshopen, det är en levande produkt och vi lär oss lika mycket som våra kunder under en workshop, avslutar Sara.
—–
Vi på Itm8 brinner för att hjälpa företag arbeta mer effektivt och frigöra kraft till innovativ affärsutveckling med hjälp av digitalisering. Är du och dina kollegor också intresserade av att delta i workshopen Digital Reseledning? Kontakta oss så berättar vi mer.

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?