Gå direkte til indhold

Live från Microsoft Ignite

lästid I minuter: 2

Ignite är Microsofts stora tekniska konferens som hålls en gång om året i USA och Australien. Denna höst hålls konferensen i Orlando men det var ovisst in i det sista om konferensen verkligen skulle kunna genomföras på grund av de orkaner som drabbat sydöstra USA. Inte på grund av att Orlando påverkats utan för att konferenscentret användes som tillflyktsort för de människor som evakuerades från södra Florida. Nu kan man tycka att ett konferenscenter inte kan ta emot så många människor men i USA är det mesta större, så även konferenscentret vilket behövs då det är ca 47 000 deltagare på konferensen.

Faktum är att det är två konferenser i en, dels Envision (som riktar sig till företagsledning) och teknikkonferensen Ignite som visar upp Microsofts visioner, senaste nytt och kommande nyheter under en fullspäckad vecka. Konceptet är som ett smörgåsbord av information om Microsoft tjänster. Varje dag är indelad i fem pass och på varje pass finns det ett 40-tal sessioner att välja på. Från Itm8 är vi fem konsulter som åkt till Ignite för att bevaka nyheter och ta till oss information inom Itm8'sa fokusområden och inte minst Microsofts övergripande visioner, för att sedan kunna sprida information till kollegor och kunder.

Halvlek

När halva konferensen nu har avverkats så vill vi berätta lite om våra tankar om konferensen så här långt. Keynoten som Satya Nadella (Microsofts VD) höll i hade två klara budskap:

1.     Först kom visionen, att Microsofts tjänster ska ge alla människor på jorden möjlighet att delta i den digitala transformationen.

2.     Microsoft tänker stå för plattformen (Azure, Office365 och Dynamics/Business Application) medan partners som Itm8 ska sköta all anpassning för att respektive plattform ska passa i kund(unika) implementationer. Visual studio var ett återkommande begrepp och det är uppenbart att kompetenserna inom klassisk infra måste utökas med utvecklare.

Under hela keynoten var det ett antal ord och fraser som återkom mer frekvent än andra; Mixed & Virtual Reality, Integration med LinkedIn, AI-first (Artificiell Intelligens-first).

Mixed & Virtual Reality får man med HoloLens (mixed) och de nya VR-glasögonen som släpps på marknaden i oktober. VR/Mixed VR verkar hett för Microsoft.

Microsoft köpte LinkedIn för ungefär ett år sedan, nu tänker man uppenbarligen integrera LinkedIn i plattformarna för att utöka sökfunktionaliteten med personsökningar. Tänk hur kompetensökningar såg ut för några år sedan – via Sharepoint eller Lync/Skype och det var rätt torftigt. Nu boostar man kompetensökningar till att omfatta alla på LinkedIn och man verkar välkomna alla som vill öppna sina databaser.

Keynoten avslutades med intervjuer av en panel bestående av matematiker och fysiker där man diskuterade kvantdatorer. Det har hörts många kommentarer om just denna del av Keynoten och att det bara var trams. Vi från Itm8 har reflekterat över vad budskapet skulle kunna vara. På vanliga datorer görs problemlösning sekventiellt, lösning efter lösning provas tills den rätta hittas. På en kvantdator testas alla lösningar samtidigt. Omöjligt att förstå? Ja. Funkar det? Ja.

Budskapet skulle då kunna vara att inte låta sig begränsas av det som idag uppfattas som omöjligt.
Skapa nya lösningar som gör det som verkar omöjligt möjligt.

 
 

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?