Gå direkte til indhold

De tre vanligaste hoten i din IT-miljö

lästid I minuter: 1

IT-säkerhet är ett brett område som olika personer associerar till olika saker. När det gäller hot börjar cirka två av tre attacker med en stulen inloggning till användaren, vilket innebär namn och lösenord.

 

Skydda användarens information

Ofta förekommer det en oro om vem som har access till ens information. Det finns flera olika lösningar för att skydda din information så att den inte hamnar i orätta händer. Exempel på åtgärder för att skydda informationen är accessregler och kryptering. Det kan också vara att begränsa användare från att sprida information vidare genom att exempelvis spara företagets filer i en privat Dropbox eller klippa ut text från företagets mail och skicka vidare till sin privata mail.

Säkra inloggningsuppgifter 

För att ha en säker inloggning är det viktigt att ha bra lösenord som består av minst 12–14 tecken. För att skydda känsligare system kan ytterligare en faktor vara till exempel engångslösenord, fingeravtryck eller certifikat.

Itm8 rekommenderar att alla konton med extra behörigheter, som administratörer, alltid ska ha tvåfaktorsinloggning.

Förhindra attacker mot systemen

Det vanligaste hotet idag och det man i många fall borde oroa sig mest för är tillgången till sina system. Är de vitala systemen inte tillräckligt skyddade kan hela företagets existens äventyras.

Om företaget enbart driver sin verksamhet från en plats är det extra viktigt att man är utrustad för en oförutsedd katastrof.  Har man förberett sig kan företaget enkelt starta sin IT-miljö från en alternativ plats. Detta kallas för Disaster Recovery site. Ett exempel på en oförutsedd katastrof som i många fall stoppar kunders IT-system är Ransomware. Detta hot utvecklas snabbt och har stoppat både affärs- och produktionssystem. Ransomware gör alla dina dokument oläsliga. Det är viktigt att kunna återställa innehållet i dokumenten och namnen på dem.

Var förberedd

Det är inte än fråga om ditt företag kommer att bli attackerat, utan när och hur ofta attackerna kommer att ske.

Läs mer om vår IT Security Workshop för att ta nästa steg mot en säkrare IT-miljö. Tryck på knappen nedan för att ladda ner materialet.

 

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?