Gå direkte til indhold

Så arbetar du effektivare med Microsoft Copilot

lästid I minuter: 3

Microsoft 365:s inbyggda AI-assistent kan hjälpa dig att arbeta effektivare och fatta bättra beslut. Den är vass på att sammanfatta information du behöver, analysera stora datamängder och generera viktiga affärsinsikter.

Mikael Roos, Domain Leader för vårt affärsområde Digital Transformation, har ett gott samarbete med Copilot. Här delar han med sig av sina bästa tips på hur du kan börja använda chatboten som för dig med Micsosoft 365 finns en knapptryckning bort.


 

Integrerad med Microsoft 365

Innan jag kommer med tipsen, några ord om hur Copilot fungerar.

Det som skiljer Microsoft Copilot från andra AI-modeller är framför allt att den använder ditt företags data och kan användas direkt i appar som Word, Excel, PowerPoint, Outlook, PowerBI och Teams. Den är också integrerad med Microsoft Graph som samlar ditt innehåll från mejl, filer, möten, chattar och kalendrar. I botten bygger den som många andra AI-appar på ChatGPT, Open AI:s LLM (Large Language Model).

Det här betyder att Copilot fungerar sömlöst med Microsofts ekosystem och kan bearbeta och analysera data du redan arbetar med, även de som finns i andra system, till exempel dina ERP- och CRM-system. Något annan som är speciellt med Copilot är att den också säkrare än ChatGPT, eftersom du inte behöver riskera att känsliga företagsdata delas med andra AI-användare.

Nu till tipsen!    

 

Sammanfattar möten i Teams

Lägger du som jag en stor del av din tid på möten? Då ska du testa att låta Microsoft Copilot sköta anteckningarna i realtid i nästa Teamsmöte. Då kan Copilot generera en sammanfattning av mötet med deltagare, agenda, slutsatser och beslut.

Med andra ord behöver du inte längre vara med på alla möten!

Och när du håller i mötet slipper du anteckna eller skriva mötesprotokoll som ska skickas ut till deltagarna. Istället kan du vara helt mentalt närvarande - åtminstone digitalt.

Du behöver alltså inte gå igenom hela mötesinspelningen eller läsa igenom långa sjok av anteckningar. Copilot hjälper dig att fokusera på det viktigaste och gör dig medveten om åtgärder och deadlines så att du inte missar dem.

Automatiserar analyser i Excel

Excel är en annan stor tidstjuv. Copilot kan göra mycket av det tidsödande och tråkiga pilljobbet, som att samla ihop och sammanfatta data ur olika excelfiler. Det går på ett ögonblick och nej – det är inte svårt.

Copilot kan skapa avancerade formler, pivottabeller och grafer utifrån de data du väljer ut. Om du arbetar inom Finance kan den analysera kassaflöden eller identifiera avvikelser i budgeten utan att själv behöva göra alla manuella beräkningar. Ställ enkla frågor som “Visa de största kostnadsdrivarna det här kvartalet” eller “Vad är de främsta avvikelserna jämfört med vår budget?” Copilot kommer att svara med faktagrundade insikter.

Kopplar ihop datakällor med Fabric

De flesta företag har sina data i ett flertal olika system, från ERP och CRM till Excel-filer och BI-verktyg. Det kan vara en rejäl utmaning att få en helhetsbild som bygger på dessa utspridda data. Med Microsoft Fabric, en plattform för att integrera och analysera data från flera källor, kan Copilot hjälpa till att bearbeta och analysera stora datamängder. Du kan till exempel få en rapport som kombinerar försäljningssiffror från CRM-systemet med kostnadsdata från ERP-systemet, allt sammanställt och presenterat på ett tydligt sätt.

När alla relaterade data automatiskt kan kopplas samman, bearbetas och presenteras får du snabbt en övergripande bild av läget och kan agera utifrån fakta.

Bättre prompts ger bättre svar

Oavsett vad du vill använda Copilot till är det förstås viktigt att ställa rätt frågor, eller prompta, på ett sätt som ger dig de svar du behöver. Som vanligt gäller ”shit in, shit out.” Bättre prompts ger mer användbara och koncisa svar, och du behöver inte skriva lika många prompts för att lirka fram ett användbart resultat.

Viktigt att tänka på:

  • Ge Copilot ett sammanhang. Vad kan din digitala assistent tänkas behöva veta för att kunna utföra uppgiften? Ge den bakgrunden, vad är det du vill åstadkomma och vad är det du behöver? 
  • Var specifik. Det här är otroligt viktigt. Ju mer konkreta instruktioner du ger Copilot, desto större sannolikhet att du får det svar du vill ha. Inte bara vad du vill att den ska göra utan hur den ska göra det.
  • Sätt ramar. Avgränsa uppgiften genom att vara tydlig med vilka data den ska använda, från vilka källor den ska hämta dem, och vad den inte ska göra. Det minskar risken för opålitliga svar, irrelevanta inslag och rena fantasier, så kallade hallucinationer. 

Det var det hela – lycka till med Microsoft Copilot!

Mikael Roos,

Domain Leader Digital Transformation, itm8 Sweden

 

Här kan du se våra demos med tips på hur du kan använda Microsoft Copilot. 

I detta itm8 Talk pratar Mikael Roos Microsoft Copilot med Estelle Otterstedt, chef för vårt affärsområde Digital Transformation.

Tre tips 

Tips 1: Lär dig prompta

Lägg tid på att testa olika sätt att skriva prompts och hur du interagerar med Copilot. Var noga med sammanhanget. Var tydlig, specifik och konkret.

Tips 2: Spela in möten

Ta för vana att spela in möten och låt Copilot summera dem.

Tips 3: Koppla Copilot till flera datakällor 

Se till att Copilot kan hämta och bearbeta relevanta data från olika källor som används i din organisation för att kombinera dem och ge dig en helhetsbild.

Digital Roadmap

Känns det svårt att identifiera och väva samman synergierna mellan affärsstrategi och er digitala transformationsresa?

Läs mer

itm8

itm8 är ett globalt IT-företag grundat av entreprenörer. Tillsammans med våra kunder skapar vi värde med hjälp av IT. Vårt unika tjänsteerbjudande och vår expertis inom cybersäkerhet ger er den trygghet ni behöver för att fokusera på er kärnverksamhet. Today. Tomorrow. Together.


Kontakta oss

itm8 talks

Estelle Otterstedt, chef för affärsområdet Digital Transformation, pratar med kunniga kollegor om heta ämnen.

Läs mer