Fem steg från ostrukturerade tankar till en gemensam plan
lästid I minuter: 2
FXA 2021-apr-22 13:30:00
Att skapa en roadmap är att resa från ostrukturerade tankar till en tydlig målbild och plan som hela företaget kan samlas kring.
Men det är lättare sagt än gjort.
Vårt föregående blogginlägg om att skapa en roadmap handlade om tre situationer där en roadmap verkligen kan göra skillnad. Nu är det dags att ta en titt på fem steg som tar våra kunder genom processen.
Vår förra artikel beskrev att det ofta är bättre att börja med att definiera vad som ska göras och varför - snarare än hur. Att släppa fokus på tekniken och lösningen och vända blicken mot verksamhetens smärtpunkter och behov.
Med det sagt kommer här fem steg som kan ta dig till en bra plan:
1. Definiera och diskutera frågan
Det första steget är att tillsammans med beställaren diskutera vad vi egentligen behöver ta reda på och formulera den övergripande frågan. Frågan man först tror är den primära visar sig inte sällan vara mindre viktig än en helt annan.
2. Samla information och insikter
När vi har identifierat frågan samlar vi in information och insikter för att bekräfta om det tänkta angreppssättet håller som det är, eller om det behöver justeras. Detta för att säkerställa att vi är på rätt spår.
3.Förbered workshoparna
Nu har vi en tydlig bild av hur frågan kan besvaras och kan stämma av den med beställaren. Därefter sätter vi scenen och förväntningarna för dem som ska delta i en workshop där vi lägger grunden till din roadmap. Deltagarna får veta hur workshopen kommer att gå till och hur de bäst kan förbereda sig.
4. Genomför workshoparna
I en serie workshops bearbetar vi sen frågan ur olika perspektiv tillsammans med verksamheten. Vi använder insamlade data, insikter och förberett material för att få en så komplett bild som möjligt. Under workshoparna genomför vi genomtänkta övningar med visuella och digitala hjälpmedel - vår erfarenhet visar att det främjar kreativiteten.
5. Analysera och skapa roadmapen
Efter workshoparna analyserar och reflekterar vi över resultaten. Vi tittar på olika delar, skapar struktur och identifierar vita fläckar. Ibland behöver vi iterera resultatet med dig som beställare för att förtydliga och komplettera. Till sist sammanställer vi materialet till en roadmap som visar hur ditt företag ska ta sig från nuläge till önskat läge. En visuellt presenterad plan blir mycket mer kraftfull än en punktlista i Word. Vi kompletterar den med en detaljerad beskrivning av varje steg.
Varför är en bra roadmap så värdefull?
Att samlas kring en roadmap i en workshop och sedan kommunicera den visuellt skapar stor kraft. Att kunna se hela planen sammanfattad på en sida ger överblick och motivation. En roadmap bryter ner en diffus målbild i konkreta och smarta mål.
I nästa blogginlägg tittar vi närmare på vad en roadmap kan leda till och ger exempel på vilket värde det har skapat för några av våra kunder.
Vill du veta hur roadmap skulle kunna hjälpa din verksamhet att nå sina mål?
Kontakta oss så sätter vi upp ett möte.
Publiceringsdatum: 2021-01