Gå direkte til indhold

AddPro & itm8 skapar tillsammans en ledande nord-europeisk aktör inom Managed IT & Digital transformation

lästid I minuter: 4

Axcel, i samarbete med Chr. Augustinus Fabrikker, förvärvar den ledande danska digitala transformationspartnern, itm8, för att skapa en ledande nordeuropeisk aktör inom end-to-end IT-tjänster genom att itm8 samtidigt förvärvar Axcel-ägda AddPro. Under åren har både itm8 och AddPro byggt starka varumärken och attraherat exceptionella talanger för att växa på respektive marknad. År 2022 förväntas den sammanslagna verksamhetens intäkter uppgå till ca: 3,6 MRD SEK. AddPro som verksamhet och varumärket kommer att fortsätta utvecklas precis som idag och även bli en del av ekosystemet itm8.

Itm8 har en imponerande tillväxtresa sedan det grundades i Herning, Danmark 2003 av VD Henrik Kastbjerg. Tillväxten har säkrats genom en accelererad förvärvsstrategi samtidigt som den levererar överlägsen organisk tillväxt. Idag är itm8 den ledande leverantören till danska små och medelstora företag och företag med ett team på mer än 1 100 IT-experter som stödjer mer än 4 200 kunder inom fyra affärskritiska områden: Cloud Services, Digital Transformation, Application Services, and Cyber Security. 

AddPro, grundat i Malmö, Sverige 2000 av VD, Nicklas Persson, har upplevt en betydande tillväxt under de senaste 20 åren och har utvecklats till en av de ledande leverantörerna av managed IT services i Sverige. Axcel investerade i AddPro 2020, och företaget har sedan dess växt sin verksamhet organiskt och stärkt sitt svenska fotavtryck genom ytterligare förvärv för att bredda portföljen av tjänster som erbjuds sina mer än 1 000 kunder. Under 2021 intog AddPro den danska marknaden med förvärvet av 4dimensions som har följts upp med ytterligare tre förvärv på den danska marknaden den senaste månaden. 

”AddPro passar perfekt in i itm8-strukturen vilket gör att vi kan accelerera tillväxten ytterligare och skapa skalfördelar. Vårt nuvarande ekosystem av varumärken får nu tillgång till den svenska marknaden och AddPro-kunder får tillgång till en bredare palett av tjänster. Jag är superglad över att gå ihop med våra många nya duktiga kollegor från AddPro”, säger Henrik Kastbjerg, VD för itm8. 

Nicklas Persson, VD för AddPro utses vidare till Sverigechef och kommer att ingå i itm8s ledningsgrupp som leds av Henrik Kastbjerg. 

”itm8-teamet har vi lärt känna under flera år och vi är mycket glada att vi nu lyckas föra samman de två grupperna under itm8-paraplyet. Det här är fantastiska nyheter för alla våra kunder och alla våra kollegor”, säger Nicklas Persson, VD för AddPro. 

”Vi har följt itm8 i flera år och är verkligen glada över möjligheten att få investera i itm8 och kombinera det med Axcel-ägda AddPro för att skapa en ledande nordisk managed IT-serviceverksamhet” säger Christian Bamberger Bro, Partner på Axcel och ansvarig för investeringen från Axcel. ”Våra ambitioner går dock längre än att etablera en ledande nordisk partner – vi vill skapa en ledande nordeuropeisk aktör som sätter kundernas behov i främsta rummet i allt vi gör” avslutar Christian. 

”itm8 och AddPro är utmärkta exempel på vad ambitiösa företag med entreprenörsanda kan åstadkomma. Itm8 i samarbete med AddPro är inställt på att fortsätta leverera fantastiska lösningar för sina kunder i Norden och utanför. Vi är djupt imponerade av kulturen och ledarskapet i båda företagen, och vi är mycket glada över att få samarbeta med Axcel för att driva och utveckla verksamheterna tillsammans med ledningen”, säger Claus Gregersen, VD på Chr. Augustinus Fabrikker 

Marknaden för end-to-end-styrda IT-tjänster förväntas visa en fortsatt hög tillväxt som stöds av en ökad komplexitet av IT-lösningar och konvertering till molnlösningar som driver trenden mot mer funktionsköp och outsourcing. itm8-koncernen kommer att ha en mycket gynnsam position för att utnyttja denna attraktiva marknadstillväxt med sitt starka värdeerbjudande som tillhandahåller tjänster och lösningar över hela IT-värdekedjan. 

itm8 förvärvades av det brittiska PE-företaget Hg, ledningsgruppen samt nyckelpersoner. Ledning och nyckelpersoner från både itm8 och AddPro kommer att fortsätta som betydande aktieägare och partners i koncernmodern, itm8. Transaktionen är föremål för sedvanliga myndighetsgodkännanden och förväntas avslutas under tredje kvartalet 2022. Efter closing kommer Axcel att inneha 45% av aktierna, Chr. Augustinus Fabrikker 17% och resten av aktierna kommer att ägas av ledningsgrupperna och nyckelmedarbetarna i de två företagen samt andra Axcel-medinvesterare. 

Om itm8 
itm8 är den ledande danska leverantören av managerade IT-tjänster för privata företag och den offentliga sektorn. itm8 finns representerat på 14 platser i Danmark, Sverige, Filippinerna och Tjeckien. Koncernen har en stark marknadsposition i Danmark med fokus på fyra affärsområden; Cloud Services, Business & Digital Transformation, Application & Development och Cyber Security. Efter de senaste förvärven är itm8 årsomsättning 2,4 MRD SEK och koncernen har över 1100 anställda inom varumärkena IT Relation, Progressive, Mentor IT, Sotea, Cloud Teams, Miracle42, Emineo, Copenhagen Software och Improsec. www.itm8.com  

Om AddPro 
AddProkoncernen bedriver verksamhet inom IT-området i Sverige och Danmark som en Business Transformation Partner avseende Säker & Effektiv IT. AddPro etablerades år 2000 och verksamheten har utvecklats mycket positivt, expanderar starkt och finns idag representerat i Malmö, Stockholm Göteborg, Helsingborg, Kristianstad, Köpenhamn, Jylland och Sydsjälland. AddPro är en av de främsta applikations- och molnintegratörerna i Norden. Med en kombination av topprankade konsulter, strategiska leverantörer, utvalda molntjänster, egna datacenter och 24×7 bemannad servicedesk och SOC kan verksamheten förse marknaden med de bästa lösningarna inom AddPros fokusområde. Verksamheten beräknas 2022 omsätta ca: 1,3 MRD SEK och sysselsätta över 500 specialister varav ca 85% är tekniska specialister som är verksamma i något av bolagets kompetensområden. www.addpro.se  

Om Axcel 
På Axcel tror vi att när det gäller att skapa tillväxt på ett hållbart sätt är det inte vad du investerar i, utan hur du investerar i det. Med vårt starka fokus på nordiska företag inom industri- och företagstjänster, teknik, konsument- och hälsovård skapar vi framgångar genom en kombination av vårt teams nätverk och erfarenhet i kombination med ett systematiskt, tillväxtorienterat värdeskapande tillvägagångssätt. Under de senaste 25 åren har Axcel tagit upp sex fonder med ackumulerade kapitalåtaganden på 2,8 miljarder EUR. Dessa fonder har gjort 64 plattformsinvesteringar, med mer än 150 tilläggsinvesteringar och 46 exits. www.axcel.dk 

Om Chr. Augustinus Fabrikker 
Chr. Augustinus Fabrikker är ett investeringsbolag med en mer än 270 år gammal historia och omfattande intressen i det danska näringslivet. En del av strategin är att vara en långsiktig, engagerad och värdeskapande ägare, omfattar företagets portfölj ett betydande ägande av framgångsrika och ikoniska danska företag som Tivoli, Gyldendal, Jeudan, STG, Royal Unibrew, Fritz Hansen, samt som entreprenörsföretag som Corti och Dawn Health. Chr. Augustinus Fabrikker är ett dotterbolag till Augustinus Foundation, som är en av de största kulturstiftelserna i Danmark. Med tillgångar på över 40 miljarder DKK Chr. Augustinus Fabrikker är en betydande deltagare i det danska näringslivet. Tillgångsbasen möjliggör Chr. Augustinus Fabrikker att aktivt återinvestera i danska företag samt att säkra Augustinus Foundations filantropiska verksamhet. För mer information: https://augustinusfabrikker.dk/en/